La nivel global, principalul factor de risc în apariţia bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) este fumatul. BPOC este rezultatul unei interacțiuni complexe a unei expuneri pe termen lung la noxe și particule nocive, combinate cu o varietate de factori gazdă, care includ factorii genetici, hiperreactivitatea căilor respiratorii și dezvoltarea insuficientă a plămânilor în timpul copilăriei.

Factori de risc pentru BPOC

Riscul de a dezvolta BPOC este legat de următorii factori:

  • Fumătorii prezintă un risc ridicat de afecţiuni respiratorii şi boli pulmonare, iar rata de mortalitate din cauza BPOC în rândul fumătorilor este mai mare decât în cazul celor nefumători.
  • Poluarea de interior. Aceasta rezultă din arderea lemnelor şi a altor combustibili de biomasă folosiţi pentru gătit şi încălzire în locuinţele slab ventilate.
  • Expuneri profesionale. Prafurile organice și anorganice, agenții si vaporii chimici sunt factori de risc subestimați ce contribuie la apariţia BPOC.
  • Poluarea exterioară contribuie, de asemenea, la valoarea totală a particulelor inhalate în plămâni, deși pare să aibă un efect relativ mic în declanşarea BPOC.
  • Factori genetici – cum ar fi deficitul ereditar sever al antitripsina alfa -1. A fost legat de o scădere a funcției pulmonare şi de riscul de BPOC.
  • Creşterea şi dezvoltarea plămânilor. Orice factor care afectează dezvoltarea normală a plămânilor, în timpul copilăriei (cum ar fi o greutate mică la naştere, infecţii respiratorii), are potențialul de a crește riscul de a dezvolta BPOC.

Ce este BPOC şi cum ne afectează

Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) este o boală pulmonară obstructivă caracterizată prin probleme de respirație pe termen lung și un flux de aer slab. BPOC este progresivă, ceea ce înseamnă că se înrăutățește în timp. În cele din urmă, activitățile de zi cu zi, cum ar fi mersul pe jos sau îmbrăcatul, devin dificile.

BPOC duce adesea la reducerea activității fizice din cauza dificultății de respirație. În formele avansate ale BPOC poate apărea atrofia musculară.

Simptome şi diagnosticare BPOC

BPOC trebuie luată în considerare la orice pacient care are dispnee, tuse cronică sau producție de spută şi un istoric de infecții recurente ale tractului respirator inferior.

Pentru a pune diagnosticul de BPOC este nesesară spirometria. Spirometria măsoară fluxul de aer care intră şi iese din plămâni. Obiectivele evaluării BPOC sunt de a determina limitarea fluxului de aer, impactul bolii asupra stării de sănătate a pacientului şi riscul evenimentelor viitoare (exacerbări, posibilitatea unei internări în spital sau moarte).

Majoritatea cazurilor de BPOC pot fi prevenite prin reducerea expunerii la factorii de risc. Acest lucru presupune renunţarea la fumat și îmbunătățirea calității aerului interior și exterior.

Concentrator de oxigen

Categorii: Despre BPOC

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *