Afecțiunea respiratorie alcătuită din emfizem și bronșită cronică – vizează plămânii și bronhiile – și care se manifestă prin scăderea capacității respiratorii este cunoscută sub denumirea de bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC). Chiar dacă este o afecțiune ce nu poate fi tratată în totalitate, ea poate fi ținută sub control cu ajutorul terapiei potrivite. Este esențial ca pacienții care prezintă simptome cum ar fi tuse cronică, senzație de sufocare sau oboseală accentuată să meargă la un examen de specialitate. Fumătorii, mai ales cei care au vârsta peste 40 de ani, prezintă un risc ridicat, fumatul fiind principalul factor declanșator pentru majoritatea afecțiunilor pulmonare.

Spirometeria, investigația de diagnosticare BPOC

Diagnosticarea BPOC se face prin spirometrie, investigație efectuată de către medicul pneumolog. Testul spirometric evaluează doi parametrii importanți, VEMS și CV, iar raportul dintre ei stabilește dacă pacientul suferă de această afecțiune sau nu.

Terapia cu oxigen, tratament pentru BPOC

Terapie de lungă durată cu oxigen
Pulxosimetru

Terapia de lungă durată cu oxigen – mai mult de 15h/zi –  este una dintre formele de tratament folosite în cazul BPOC. Administrarea oxigenului ameliorează toleranța la efort a pacientului, îmbunătățește calitatea somnului și performanțele cognitive. 

Concentrația de oxigen este stabilită în urma măsurării saturației arteriale. Măsurarea este posibilă cu ajutorul pulxosimetriei. Aceasta implică montarea unui dispozitiv mic, pulxosimetru, în spatele urechii sau pe degetul mâinii ori al piciorului. Pulxosimetrul emite mici raze de lumină ce trec prin sânge și măsoară cantitatea de oxigen.

Trusa pacientului cu BPOC

Pentru terapia cu oxigen, fiecare pacient are nevoie de o “trusă”. Mai exact, trusa conține dispozitivele prin care este administrat oxigenul.

Cel mai important dispozitiv este concentratorul de oxigen. Acesta poate fi staționar sau portabil, în funcție de preferințele sau nevoile fiecărui pacient. Concentratorul filtrează aerul din cameră printr-un sistem de filtre de zeolit. După filtrare rezultă un aer cu o concentrație de circa 95% oxigen. Concentratoarele portabile vin însoțite de un troller pentru a putea fi transportate mai ușor și funcţionează pe baterii sau acumulatori, în timp ce concentratoarele staționare trebuie conectate la priză.

Întreținerea unui concentrator de oxigen nu este deloc dificilă. Filtrul de aer, situat în spatele aparatului, trebuie curățat săptămânal. Este suficient să spălați cu apă caldă și detergent, iar înainte de utilizarea concentratorului să vă asigurați că filtrul este complet uscat. Nu folosiți niciodată concentratorul de oxigen fără filtru.

De la concentrator la pacient, oxigenul ajunge printr-o canulă nazală sau mască de oxigen. Canula nazală este un tub de plastic prevăzut cu narine nazale (se introduc în nările nasului) de diferite forme, pentru un confort sporit și pentru un rezultat eficient al terapiei. 

Canulele nazale asigură un debit maxim de 5l/minut. Măştile de oxigen au aceeași utilitate, însă acoperă atât nasul, cât și gura. Acestea au o prindere peste cap cu elastic pentru stabilitate și confort.

Canula nazala
Masca oxigen
Bol umidificator
Furtun perimetru
Conector fix conexiune canula nazala/furtun

Printre accesoriile care fac parte din trusa terapiei cu oxigen, regăsim și furtunurile perimetru/ conexiune sau bolurile umidificatoare- barbotor. Cu ajutorul furtunului de conexiune între concentrator și bolul umidificator se asigură menținerea fluxului de oxigen, chiar și atunci când tubulatura se cutează. Furtunul perimetru vă permite o deplasare mai mare în jurul concentratorului, acesta având o lungime de până la 15 metri. Barbotorul oferă o hidratare îmbunătățită a gazelor folosite în timpul terapiei și o pierdere redusă de presiune. Pentru a prelungi viața bolului este nevoie să folosiți apă distilată evitând astfel depunerile de calcar.

Oxigen24 este distribuitor autorizat de concentratoare de oxigen și accesorii necesare terapiei cu oxigen. Vă oferă posibilitatea plății în rate sau doar închirierea concentratorului de oxigen.

Concentratoarele se pot achiziționa doar în baza recomandării medicului specialist.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *