Alcătuită din două afecțiuni complexe, enfizem și bronșită cronică, bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) este caracterizată de obstrucția căilor aeriene și se manifestă prin scăderea progresivă a capacității respiratorii. Conform datelor furnizate de către Societatea Română de Pneumologie, aproximativ un milion de români sunt diagnosticați cu această boală. BPOC este o afecțiune ireversibilă, dar cu un tratament adecvat simptomele pot fi ameliorate, iar pacientul își poate păstra o calitate a vieții la standarde normale.

Factori de risc și simptome ale BPOC

Principalul factor declanșator al bolilor pulmonare este fumatul. Fumătorii, mai ales cei trecuți de vârsta de 40 ani, sunt mai predispuși să dezvolte BPOC. Primele simptome în cazul bronhopneumopatiei sunt tusea și scăderea toleranței la efort. Pentru fumători, tusea este un simptom normal, iar acest lucru nu îngrijorează, tabagismul fiind adesea confundat cu tusea care apare în cazul afecţiunilor pulmonare.

Complicații frecvente ale bronhopeumopatiei obtructive cronice

Majoritatea pacienților sunt diagnosticați târziu, în stadii avansate ale bolii, de regulă în urma unui episod de exacerbare al BPOC. Fără un tratament de specialitate, BPOC poate avea complicații severe și poate duce chiar la o moarte prematură. Conform datelor furnizate de GLOBO (Ghid Local de Management al BPOC), prevalența bolilor cardiovasculare este crescută în rândul pacienților cu BPOC. Circa 40% dintre pacienți prezintă și afecțiuni cardiovasculare. Insuficiența cardiacă este cea mai  întâlnită, urmată de cardiopatia ischemică, angina și infarctul miocardic, bolile arteriale periferice, aritmiile și accidentele vasculare cerebrale.

Diabetul intră și el în categoria complicațiilor BPOC, el fiind regăsit în 10% din cazuri. Osteoporoza este întâlnită într-un procent de două ori mai mare la pacienții cu BPOC decât la cei de vârste similare, care nu suferă de bronhopneumopatie. Din cauza impactului semnificativ pe care îl are asupra vieții pacienţilor, depresia este regăsită în proporție de 18-22% din cazurile diagnosticate cu BPOC.

Sfaturi pentru pacienții cu BPOC

Având în vedere prevalența în rândul fumătorilor și a persoanelor trecute de 40 de ani, este recomandat să mergeți la un consult de specialitate încă de la apariția primelor simptome. Spirometria este metoda de investigație prin care se pune diagnosticul de BPOC.

Renunțați la fumat! Este primul pas pe care pacienții diagnosticați cu BPOC trebuie să îl facă. Aceştia vor primi ajutor specializat pentru a depăși sevrajul.

După diagnosticare, monitorizarea evoluției tratamentului este un proces important în păstrarea unei calități bune a vieții pacientului. Medicul specialist (pneumolog) este cel care stabilește tratamentul adecvat fiecărui pacient în parte. Și în cazul monitorizării, spirometria este metoda folosită.

Oxigenoterapia, tratament pentru BPOC

Terapia de lungă durată cu oxigen (mai mult de 15 ore pe zi) este una din formele de tratament pentru pacienții cu bronhopneumopatie obstructivă cronică. Scopul oxigenoterapiei este acela de a obține o cantitate suficientă de oxigen necesară păstrării funcțiilor vitale. Concentrația de oxigen este stabilită tot de către medicul specialist. Administrarea oxigenului se face atât în spitale, cât și la domiciliu. Există o gamă variată de concentratoare de oxigen, portabile sau staționare, iar pacientul are posibilitatea să aleagă modelul potrivit nevoilor sale.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *