Spirometria este un test simplu, de efort, cu ajutorul căruia pot fi diagnosticate diferite afecțiuni pulmonare. Testul durează aproximativ 10-15 minute, iar cu ajutorul spirometrului se pot diagnostica boli precum BPOC, astm bronșic, fibroză pulmonară sau bronșită cronică. Prin spirometrie se măsoară capacitatea respiratorie. Mai exact, se măsoară cantitatea de aer ce intră sau iese din plămâni într-o unitate de timp.

Pentru realizarea testului, pacientul trebuie să respecte câteva reguli de bază, și anume: să nu fumeze cu cel puțin o oră înainte, să evite consumul de alcool cu cel puțin patru ore înainte și efortul fizic intens cu 30 de minute înainte de test. Dacă pacientul se află sub medicație bronhodilatatoare, medicul îi poate recomanda întreruperea ei cu 6, 12 sau chiar 24 de ore înainte.

Ce arată rezultatele spirometriei

Un rezultat anormal al examenul spirometric confirmă existența unor afecțiuni ale țesutului pulmonar sau probleme cu cirulația fluxului sanguin. În timpul testului sunt urmăriți anumiţi parametri și se va ține cont de vârsta, sexul și înălțimea pacientului.

Parametrii importanți evaluați în timpul testului sunt:

  • VEMS (volumul expirator maxim pe secundă) – volumul de aer care iese din plămâni în prima secundă de expirație forțată care urmează unei inspirații profunde.
  • CV (capacitatea vitală) – volumul total de aer expirat după o inspirație profundă.

Raportul dintre cei doi parametrii evaluați stabilește dacă există o disfuncție ventilatorie, dar și tipul acesteia (obstructivă, restrictivă sau mixtă).

Rezultatul pozitiv ar trebui să se încadreze între 80-100% din valorile normale. Un rezultat cu valori cuprinse între 60-79%  indică o disfuncție pulmonară ușoară, iar o disfuncție pulmonară severă înregistrează valori sub 40%.

Cine trebuie să facă măcar o dată pe an o astfel de investigație

Testul spirometric se adresează persoanelor care prezintă simptome, dar mai ales persoanelor cu vârsta peste 40 de ani și sunt fumătoare. Medicii specialiști spun că aceștia din urmă, fumătorii, ar trebui să efectueze examenul spirometric o dată pe an. Examenul trebuie repetat periodic și de către pacienții diagnosticați deja cu o afecțiune pulmonară, pentru a determina evoluția tratamentului. De asemenea, efectuarea periodică a examenului spirometric se recomandă și persoanelor care lucrează într-un mediu cu noxe respiratorii, testul fiind efectuat în cadrul examenului de medicina muncii.

Testul mai poate fi folosit şi pentru a determina riscul unor intervenții chirugicale, ce afectează funcția pulmonară. 

Ce ne pune sănătatea plămânilor în pericol

Bolile bronhopulmonare sunt principalele cauze de deces la nivel mondial. Fumatul este principalul factor de risc asociat acestor afecțiuni. Infecțiile, fondul genetic, poluarea sau expunerea profesională la praf, fum, azbest sau alți poluanți chimici sunt alți factori de risc în declanşarea bolilor bronhopulmonare.

Multe dintre aceste afecțiuni cronice pot fi prevenite prin evitarea factorilor declanșatori. Pentru a-ți păstra plămânii tineri și sănătoși, renunță la fumat și evită fumatul pasiv, adoptă un stil de viață activ și o alimentație sănătoasă. Atunci când apar primele simptome este esențial să consulți un medic specialist, deoarece diagnosticate în fază incipientă, bolile pulmonare cronice pot fi controlate eficient.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *