Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) este o boală respiratorie cronică întâlnită cu preponderență la fumători, după vârsta de 40 de ani. Conform datelor furnizate de Societatea Română de Pneumologie, aproximativ un milion de români suferă de BPOC. Organizația Mondială a Sănătății informează că BPOC este a treia cauză a mortalității. La nivel mondial, în fiecare oră, 250 de persoane mor din această cauză. România ocupă locul al treilea, în Europa, după Ungaria și Irlanda în ceea ce privește mortalitatea din această cauză.

Viața după diagnostic de BPOC

BPOC se manifestă prin senzația de sufocare, respirație dificilă, tuse cu expectorații și capacitate scăzută la efort. Diagnosticul poate fi stabilit printr-o metodă simplă – spirometrie, ce presupune măsurarea capacității respiratorii, și prin evaluarea fizică a pacientului.

Bronhopneumopatia obstructivă cronică este incurabilă, însă simptomele pot fi ameliorate semnificativ cu ajutorul tratamentului. În ceea ce privește tratamentul, putem vorbi despre unul medicamentos ori chirurgical, în funcție de severitatea bolii.

Un alt tip de tratament în cazul bolnavilori diagnosticati cu BPOC este oxigenoterapia. Administrarea de oxigen pe termen lung îmbunătățește condiția fizică, condițiile de somn și nivelul de confort al pacientului. Concentrația de oxigen este stabilită doar de către medicul specialist, în funcție de nevoile fiecărui individ.

Chiar dacă boala este ireversibilă, cu ajutorul tratamentului, pacienții se pot bucura de o viață cât mai aproape de normalitate. Primul pas în începerea tratamentului este renunțarea la fumat, iar pentru a reduce simptomele sevrajului, nicotina poate fi administrată sub formă de gumă, plasture transdermic sau tabletă sublinguală.

Lipsa tratamentului și riscurile pe care le presupune

Concentrator de Oxigen Compact 525KS, Producator: Drive DeVilbiss, Made in SUA

Dintre pacienții diagnosticați cu BPOC, doar 25% urmează tratamentul. Riscurile la care se supun cei care nu fac tratamentul sunt majore. Netratată, bronhopneumopatia obstructivă cronică poate duce la o moarte prematură. Complicațiile care apar în urma netratării corespunzătoare a bolilor pulmonare pot fi la nivelul inimii și a vaselor de sânge (hipertensiune arterială și insuficiență cardiacă). Infecțiile respiratorii recurente (răceală, gripă, pneumonie), diabetul sau osteoporoza sunt tot complicații care pot apărea atunci când tratamentul nu este administrat.

BPOC se asociază cu cancerul pulmonar, având în comun principalul factor de risc – fumatul.  Atât BPOC, cât și cancerul pulmonar prezintă un risc crescut de apariție la persoanele care fumează.

Categorii: Despre BPOC

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *