Boala pulmonară obstructivă cronică este o afecțiune a căilor respiratorii care se manifestă prin obstrucționarea fluxului de aer înspre și dinspre plămâni. De regulă, BPOC este compusă din două afecțiuni conexe, bronșită cronică și emfizem. Cel mai des o regăsim sub denumirea de bronhopneumopatie cronică obstructivă.

Tratamentul în cazul bolii obstructive cronice ameliorează dispneea de efort resimțită de pacient.  Persoanele diagnosticate cu BPOC  sunt încurajate să renunțe imediat la fumat care, potrivit medicilor de specialitate, este principalul factor declanșator.

Tratamentul BPOC

Diagnosticul de boală pulmonară obstructivă cronică este confirmat cu ajutorul spirometriei, prin măsurarea capacității respiratorii, dar și prin evaluarea fizică a pacientului.

După diagnosticare și după ce a fost determinată severitatea afecțiunii,  medicul specialist stabilește tipul de tratament adecvat nevoilor pacientului. Tratamentul este diversificat și poate fi pe bază de antibiotice, mucolitice, bronhodilatatoare, glucocorticoizi și terapie cu oxigen.

Spirometrie
Concentrator de Oxigen

De regulă, pacienții încep cu tratamentul care înlocuiește nicotina pentru a reduce simptomele sevrajului.  Acesta este administrat sub formă  de gumă, plasture transdermic sau inhalator.

Bronhodilatatoarele sunt folosite pentru a relaxa mușchii căilor aeriene și pentru a îmbunătăți evacuarea aerului din plămâni.

Glucocorticoizii reduc frecvența exacerbărilor și îmbunătățesc funcția pulmonară. Acest tip de tratament nu poate fi folosit pe termen lung din cauza efectelor adverse care pot apărea (osteoporoza, fracturi vertebrale).

Pe lângă tratamentul medicamentos, oxigenoterapia este folosită pentru a creşte calitatea vieții pacientului. Pe termen lung, ameliorează simptomele și toleranța la efort, îmbunătățește somnul și performanțele cognitive. Concentrația de oxigen necesară pacientului este stabilită de medicul specialist după evaluarea gazelor arteriale. Saturația arterială este evaluată și monitorizată prin pulsoximetrie.

Pe lângă personalizarea tratamentului în funcție de simptomele fiecărui pacient, se va ține cont și de cultura personală sau națională a acestuia

Decontare de stat în proporție de 100%

România ocupă locul al treilea în Europa la mortalitatea cauzată de această boală pulmonară obstructivă cronică. Cercetările recente indică faptul că ţara noastră se situează pe primele locuri în topul țărilor cu cei mai tineri pacienți. Deși peste un milion de români sunt diagnosticaţi cu BPOC, doar 25% dintre aceștia aleg să urmeze tratamentul.  

Netratată, boala pulmonară obstructivă cronică poate fi fatală. În ciuda acestui aspect, nu toţi urmează tratamentul.

Categorii: Despre BPOC

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *