Bronhopneumopatia obstructivă cronică este o boală respiratorie care atacă bronhiile și plămânii. La nivel mondial, peste 300 de milioane de oameni suferă de această boală. În România, aproximativ un milion de persoane suferă de BPOC, conform datelor Societății Române de Pneumologie.

Grav este că numărul cazurilor de BPOC este în creștere, iar simptomele bolii sunt înșelătoare. Multe persoane pun boala pe seama vârstei sau tabagismului – tusea fumătorului – și ignoră vizita la medic. În lipsa tratamentului însă, BPOC, numită și boală cu mai multe fețe, determină reducerea severă a capacității respiratorii, invaliditate și poate duce la moarte prematură. De aceea, depistarea precoce a bolii este foarte importantă, mai ales că este o boală ireversibilă.

Profilul bolnavului de BPOC

Principala cauză a apariției BPOC este fumatul. BPOC apare la fumători, după vârsta de 40 de ani. În afară de fumat, BPOC mai poate fi favorizat de poluarea atmosferică ori de sistemele de încălzire cu cărbuni.

Semnele BPOC

Primele semne care impun vizita la un medic pneumolog sunt:

  • tusea cronică, care poate fi pusă la început pe seama unei banale raceli. Spre deosebire de tusea banală, tusea caracteristică BPOC durează foarte mult timp.
  • producția cronică de spută, cel mai frecvent, incoloră iși poate schimba culoarea în galben, verde, roșu până la roșu-violaceu.
  • șuieratul sau wheezingul
  • gâfâitul
  • senzația de sufocare
  • oboseala accentuată
  • dispneea, care apare și se accentuează în timpul efortului fizic, afectând inclusiv activitățile zilnice de rutină.

În caz de BPOC ușor, semnele sunt: tuse, producția de spută, sufocare la efort. BPOC moderat se remarcă prin tuse, spută, sufocare, rezistență scăzută la efort, iar recuperarea după o răceală sau o infecție la plămâni durează câteva săptămâni.

BPOC sever și foarte sever se manifestă prin probleme cu respirația, atât ziua, cât și noaptea, recuperarea după o răceală sau o infecție la plămâni durează câteva săptămâni, rezistența la efort scade drastic. Persoanele cu BPOC sever nu mai pot urca scările, de exemplu.

Cum se pune diagnosticul de BPOC

Primele întrebări pe care le va pune medicul pentru diagnosticul BPOC sunt legate de vârstă, obiceiurile legate de fumat, frecvența tusei, prezența sputei sau a oboselii. Diagnosticul de BPOC se pune în urma spirometriei, test care durează aproximativ două minute. Spirometrul evaluează cantitatea de aer pe care o persoană o poate inspira sau expira într-o unitate de timp. Pentru orice dispozitive recomandate de medic legate de tulburările respiratorii, ne puteți contacta.

Tratament BPOC: Oxigenoterapie de Lungă Durată la Domiciliu - Concentrator de oxigen

Concentrator de Oxigen Compact 525KS, Drive DeVilbiss


0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *